Zaradi nemogočih pogojev za normalno delovanje smo se dokončno odločili, da naša vrata vadbenega centra žal s 1.9.2021 zapremo! Hvala vsem za dosedanjo podporo in zaupanje.

AIKIDO

Aikido vam ponuja vrsto praktičnih principov, kako do boljšega fizičnega počutja in lažjega obvladovanja stresa.

Aikido je v osnovi obrambna borilna veščina. Uči, kako se ubraniti napada tako, da silo napadalca obrnete proti njemu samemu. Morda največja razlika med Aikidom in drugimi borilnimi veščinami pa je v odnosu do napadalca.

CILJ v Aikidu je obvladanje nasprotnika, ne njegovo uničenje.

Več o Aikidu…

O Sensei

Aikido je sodobna borilna veščina (gendai budo), ki jo je sredi 20. stoletja zasnoval Morihei Ueshiba. Temelji na starejših japonskih borilnih veščinah, predvsem na šoli jujutsuja, imenovani daito-ryo aiki-jujutsu, veliko pa dolguje tudi samurajskemu izročilu. V svojem bistvu je aikido “prijemalna” (grappling) veščina, tako kot denimo judo, za razliko od “udarjalnih” (striking) veščin, kamor štejemo številne šole karateja. To pomeni, da ima aikido poudarek na vzvodih, metih, padcih, čeprav vadba vključuje tudi udarce ter uporabo orožja (palice, lesenega meča ter obrambo pred nožem).

To, kar loči aikido od mnogih drugih borilnih sistemov, je njegov odnos do napadalca. Aikido uči, da je v spopadu bistvenega pomena, da se ne obnašamo kot zver, ki skuša za vsako ceno poškodovati nasprotnika. Tehnike aikida sicer omogočajo v skrajnem primeru nevarno uporabo sile, vendar so zasnovane tako, da nevtralizirajo napadalčevo energijo oziroma jo preusmerijo stran od napada. Glavni cilj aikida je zaustaviti nasilje s čim manj škode za vse vpletene, saj je edino to prava pot za vzpostavitev harmonije in miru v svetu. Morihei Ueshiba je namreč verjel, da je naloga aikida in vseh borilnih veščin zaščita življenja in ne njegovo uničenje. Domala vsako gibanje v aikidu je krožno in sledi premikanju napadalca, saj se bo v neposrednem spopadu vedno našel kdo, ki je močnejši od še tako izurjenega borca.

Visokih idealov aikida ne smemo povezovati z odtujenostjo od realnosti. Učenje aikida temelji v prvi vrsti na predanosti in dolgotrajni vadbi, ki krepi telo in duha. V vadbi lahko vsakdo najde nekaj zase, saj koristi aikida segajo tudi prek meja samoobrambe in omogočajo posamezniku lažje spoprijemanje s stresom in težkimi situacijami v vsakdanjem življenju. Aikido ponuja vrsto praktičnih principov, kako do boljšega fizičnega počutja, notranjega ravnovesja in osebnostne rasti. Primeren je za stare in mlade, za moške in ženske. Na treningih ni tekmovalnosti, temveč prevladuje duh sodelovanja in spoštovanja med vsemi sodelujočimi.

Več na www.shodokan.si

VADITELJI

Matjaž Dobravec, 5.DAN

matjaž dobravec

Aikido je začel vaditi leta 1993, samostojno trenersko pot pa je pričel leta 1997.
Izpit za mojstrski naziv 1. DAN je opravil leta 1999 priShihanu Fumiu Toyodi, 6. DAN. Leta 2000 je na njegovo vabilo odšel v Chicago in živel pri njem kot uchideshi (živeti, intenzivno trenirati in delati v doju). Tam se je udeležil seminarja za učitelje aikida ter spoznal metode učenja, ki jih je uporabljal Shihan Fumio Toyoda.

Leta 2002 je opravil izpit pri Senseiju Stephenu Rehrauerju, 5. DAN, in pridobil mojstrski naslov 2. DAN.

Tri leta kasneje se je udeležil inštruktorskega seminarja v Los Angelesu pod strokovnim vodstvom Jamesa Nakayame 6. DAN., kjer opravi izpit za 3. DAN.

Leta 2007 je na povabilo predsednika AAA in AAI s skupino iz ZDA, prvič odpotoval na Japonsko k Shihanu Yasuo Kobayashiju 8. Dan in njegovemu sinu Hiroakiju 6. Dan. Obiskal je tudi glavni sedež Hombu dojo v Tokyu, kjer je vadil pod vodstvom glavnega učitelja in predsednika Svetovne Aikikai Aikido organizacije Moritera Ueshibe, 10. Dan, vnuka samega ustanovitelja Aikida Moriheia Ueshibe.

Maja 2009 se je udeležil inštruktorskega seminarja v Tenshinkan Doju v Chicagu, kjer je opravil izpit za 4. DAN.

10.1.2016 so ga v Hombu doju promovirali za 5. DAN.

Organizacija seminarjev doma in udeležba na njih v tujini je ena od rednih aktivnosti kluba, s čimer po svojih najboljših močeh prispeva k širitvi in razvoju Aikida pri nas.

Anže Regina, 2. DAN

Anže Regina

Aikido je začel redno trenirati leta 2008 pod vodstvom Sensei-a Matjaža Dobravca.
Znanje Aikida dopolnjuje na seminarjih ter inštruktorskih seminarjih pri nas in v ZDA, kjer je leta 2015 opravil mojstrski izpit pod vodstvom Sensei-a Stephena Tatsua Toyode.

Leta 2018 uspešno naredi izpit za 2. DAN v Shodokan doju v Ljubljani.

Zaradi nemogočih pogojev za normalno delovanje smo se dokončno odločili, da naša vrata vadbenega centra žal s 1.9.2021 zapremo! Hvala vsem za dosedanjo podporo in zaupanje.